Muzeul Regiunii Porţilor de Fier

Între instituţiile de cultură severinene care şi-au desfăşurat activitatea contribuind la educaţia locuitorilor – ştiinţifică, muzicală, artistică – devenind adevărate centre de iradiere culturală, patriotică şi pentru ţinuturile de la sud de Dunăre locuite de români, despărţiţi de noi de vitregiile istoriei, se află Muzeul Regiunii Porţilor de Fier.

Fondat in 1912 de catre profesorul Alexandru Barcacila, care continua preocuparile de conservare a vestigiilor arheologice initiate in orasul nostru inca din secolul al XIX-lea. Chiar de la aparitia sa a fost o institute de referinta in muzeografia romaneasca. Colectiile sale, completate in 1951 cu un patrimoniu cultural-stiintific si artistic variat apartinand Muzeului Dr. C.I. Istrati care a functionat un sfert de veac in aripa vestica a Palatului Cultural, au contribuit la organizarea moderna (1972) a unor expozitii de baza: istorie – arheologie, stiintele naturii – acvariu, arta populara.

Muzeul de Artă

Muzeul de Arta etaleaza mai valori ale artei feudale romanesti si creatii artistice din secolele XIX-XX (lucrari semnate de Grigorescu, Tonitza, Palady, Petrascu, Darascu).

In aripa de rasarit a Palatului Cultural (incepand tot cu anul 1924) s-a organizat Biblioteca I. G. Bibicescu purtand numele donatorului (1921), cea mai bogata donatie de carte din Romania (peste 30.000 volume, carte si periodice). A organizat filiale, in tara si peste Dunare, inzestrandu-le cu mobilier si carti.

Dar tineretul are in acest oras si alte locuri de instructie si educatie unde sa-si insuseasca notiuni tehnice, artistice, de informatica.

 

Colegiul Naţional Traian

Asezat la rascrucea drumurilor, la intalnirea granitelor, Turnu-Severin a fost centrul de invatamant si cultura cu iradiere la sud de Dunare.

In Severin functioneaza 21 gradinite cu program normal, 12 gradinite cu program prelungit, l6 unitati de invatamant primar-gimnazial, 9 licee cu profil teoretic, economic, sanitar, pedagogic si industrial.

Din anul scolar 1991-1992 functioneaza Colegiul Universitar cu profilele: Economic, Administratie si secretariat, Institutori superiori – pentru romanii din afara granitelor tarii.

Colegiul Universitar

Adresa: Strada Calugareni, nr.1, Turnu Severin
Cod LMI (Lista Monumentelor Istorice): MH-II-m-B-10169

Universitatea ,,C. Radulescu-Motru” a aparut la Tumu Severin in toamna anului 1999, iar din toamna anului 2000 si-a deschis cursurile Universitatea Portile de Fier.

Dintre dascalii care au muncit si luptat pentru ridicarea scolii romanesti se detaseaza pedagogul, directorul, omul de cultura Theodor Costescu, fondator al atator lacase de invatamant si cultura in judetul Mehedinti si dincolo de fruntariile tarii – pentru romanii de peste hotare. A fost initiatorul si creatorul unor mari edificii, dintre care doua ii fac numele nepieritor: Liceui Traian si Palatui Cultural.

 

Theodor Costescu

Acesta din urma este opera unui grup de intelectuali severineni in frunte cu Theodor Costescu, doctorul Gruiescu si Tache Babeanu, si a fost ridicat ca monument inchinat visului de veacuri. al romanilor – Marea Unire. Constructia a inceput in 1913, dar a stagnat in timpul primului razboi mondial pentru a se relua in 1918. Cu mari greutati si sacrificii din partea lui Theodor Costescu localul s-a inaugural in 1924, cand si-au deschis portile si alte doua institutii de cultura -Biblioteca I. G. Bibicescu si Muzeui Dr. C. I. Istrati.

Palatul Copiilor

Adauga un comentariu